1920x810.jpg

Profesorowie prawa z francuskich uczelni wyższych wydali oświadczenie w związku z pojawiającymi się w Polsce - i wygłaszanymi przez polityków PiS tez, że proponowane przez nich zmiany w sądownictwie są odzwierciedleniem przepisów we Francji.

- Ustawa PiS-u o sądach to "skopiowanie przepisów obowiązujących we Francji" - przekonywał w grudniu wiceminister resortu sprawiedliwości Sebastian Kaleta.

Większość ekspertów w Polsce już wówczas zapewniała, że zmiany PiS-u nie mają nic wspólnego z systemami dotyczącymi sądów w Zachodniej Europie.

Głos w sprawie postanowili zabrać sami Francuzi, do których dotarły słowa rządzących polityków PiS-u, jakoby ich propozycje były odzwierciedleniem francuskich przepisów.

"My, francuscy prawnicy i eksperci prawni, musimy zareagować i zaprotestować przeciwko temu wprowadzeniu w błąd i instrumentalizacji prawa francuskiego.

(...) Należy podkreślić, że postępowanie dyscyplinarne przeciwko sędziom zgodnie z prawem francuskim ma na celu ochronę niezależności sądownictwa, która jest konstytucyjnie gwarantowana i chroniona przez Radę Konstytucyjną. Postępowanie dyscyplinarne przeciwko sędziom we Francji toczy się przed Najwyższą Radą Sądownictwa („Conseil Supérieur de la Magistrature” - CSM), której istnienie, skład i funkcje są ugruntowane w art. 65 konstytucji francuskiej.

"Francuski system nie jest idealny (...) jednak celowe instrumentalizowanie prawa i wprowadzanie w błąd ws. zagranicznych przepisów prawnych jako strategii skierowanej przeciwko przeciwnikom w celu wyraźnego podporządkowania sądownictwa nie może pozostać nieskorygowane".

Komentarze internautów:

"Zaraz wam Seba odpowie, że to nikomu nie znani akademicy a premier doda, że wykształceni przez komunistów".

"Ależ Sorbona to jakiś prowincjonalny uniwersytecik. Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu to kuźnia geniuszy...".

"Ale towarzysz Kaleta, jak przykładny ZMP-owiec, nie przejmuje się jakimiś profesorami, w dodatku ze zgniłego zachodu. Tylko światła myśl Prezesa i oddanie matce partii wyznacza drogę ku naszej nowej, bolszewickiej RP".

Popierasz Kaletę - kciuk w górę!

+ 38
- 2238